Nyheter!

Kløestillende medisiner

Det er nå kommet nye effektive medisiner som forebygger og demper kløe:

Redonyl kapsler - Et kosttilskudd som inneholder det kløedempende planteekstraktet palmitoyletanolamid, samt de hudoppbyggende næringsstoffene biotin og essensielle fettsyrer. Ingen bivirkninger!

Apoquel tabletter - Dette er tabletter som blokkerer den kløefremkallende effekten av betennelse i huden (januskinase-hemmer). Når kløen er under kontroll etter ca. 14 dagers medisinering, settes dyret på den lavest mulige vedlikeholdsdosen som er nødvendig for å holde kløen under kontroll, normalt 1/4 - 1/2 mengde av innledende dose.

Cytopoint injeksjoner - Dette er måned injeksjoner med et antistoff som blokkerer virkningen av interleukin13 i vevene. Interleukin13 er det stoffet som setter i gang betennelse i kroppens celler. Produktet er dyrt, men effektivt og uten bivirkninger.

Stressatferd

Ulike ytre stimuli kan gjøre dyra våre stresset: flytting, ommøblering, nye personer eller dyr i huset, fravær av eier og bråk fra maskiner eller raketter. Resultatet blir da ofte uro, som viser seg i pesing og bjeffing, biting/ kloring på gjenstander, urinmarkering og at dyret gjør fra seg inne. Når det står på som verst finnes det to alternativer du kan prøve:

Feromoner - Dette er stoffer som naturlig utskilles fra mordyr til avkom. Når de introduseres i dyrets miljø, vil det føle seg tryggere og mindre stresset i 3 av 4 tilfeller. Vi anbefaler alle å prøve dette først. Feromoner tilføres dyrets miljø ved hjelp av spray, halsbånd eller en dispenser som settes i en stikk-kontakt i dyrets oppholdsrom.

Beroligende medisiner - Vi kan bruke beroligende medisiner ved kortvarig og plutselig ytre stress-stimuli som nyttårsraketter, transport og lignende. Men alle medisinene har den bivirkningen at dyret blir slapt og ustøtt. De brukes derfor kun over et kortere tidsrom.

Diagnostikk

For å sette en eksakt diagnose må vi ofte ta prøver av blod og vev.

På klinikken har vi nå to moderne blodanalysemaskiner som produserer over 30 nyttige verdier på 15 min.! De siste nyhetene på denne fronten er:

- SDMA. Denne parameteren setter oss i stand til å diagnostisere nyresvikt på et mye tidligere tidspunkt enn før, og dermed også kontrollere sykdomstilstanden medisinsk.

Progesteron. Nyttig for alle oppdrettere som ønsker mest mulig korrekt tidspunkt for parring av tispe.

Fructosamin. Brukes til å kontrollere diabetes ved at den måler det gjennomsnittlige blodsukkeret de siste 3 ukene.

Laboklin

Vi har nå opprettet kontakt med Laboklin, som er et internasjonalt akkreditert laboratorium på veterinærmedisin. Analyseresultatene herfra er sikre og rimelige, og du får som regel svar innen 1-3 døgn! Laboklin utfører alle mulige analyser innen veterinærmedisin: mokrobiologi, serologi, genetikk, histopatologi (vevsprøver), allergi og endokrinologi.