Spørsmål om hund

VAKSINASJON

Hvorfor bør jeg vaksinere hunden min årlig?

På grunn av gode vaksinasjonsrutiner er det nå liten risiko for at hunden din skal dø av en smittsom virussykdom. Men for å bevare denne gode helsetilstanden, er det viktig at alle yter sitt bidrag og vaksinerer hunden sin årlig. I tillegg vaksinerer vi hundene nå mot kennelhoste, som gir kraftig tørrhoste og redusert luktesans i flere uker. Immuniteten mot dette viruset er dessverre kortvarig, slik at årlig revaksinering derfor er et minimum. I tillegg er det krav om årlig revaksinering derom du skal delta i konkurranser eller på hundeutstilling, eller hunden skal settes på kennel. I forbindelse med vaksinasjon, får du også utført en helsesjekk på hunden din.

Når bør jeg begynne å vaksinere hunden min?

Vi anbefaler normalt å begynne når valpen er fylt 12 uker.

Hva vaksinerer vi hunden mot?

Hunden blir vaksiner mot 3 dødelige, smittsomme virussykdommer (parvovirusinfeksjon, smittsom leverbetennelse og valpesyke). I tillegg dryppes den i nesen med virusantigener som gir effektiv beskyttelse mot kennelhoste.

INNVOLLSORM

Hvor ofte bør jeg gi hunden min medisin mot innvollsorm?

Etter hunden er blitt voksen, er det vanlig å gi den en innvollsormbehandling en gang i året. Alternativt kan du ta med avføringsprøve for innsendelse til parasittologisk laboratorium.

Må jeg ha resept for å kjøpe medisin mot innvollsorm?

Ja, denne medisinen er reseptpliktig, først og fremst for å sikre riktig bruk av medisinen og hindre resistensutvikling.

Er innvollsorm på hund farlig for mennesker?

Normalt ikke, selv om opptil en tredjedel av hunde-eiere og veterinærer har antistoffer i blodet mot hundens spolorm. Vi smittes først og fremst fra egg som ligger i hundens pels. Sykdom utvikles kun i sjeldne tilfelle hos svekkede personer og
spedbarn.

DIARÉ

Kan jeg gi hunden tørrfor når den har diaré?

Nei!! Noe av det viktigste du gjør, er å ta bort tørrforet slik at magen får ro til å reparere seg selv. Hunden bør være normal i 3-4 dager før du begynner å gi den tørrfor.

Hvorfor får hunden min diaré?

Vanligste årsaken er at den har spist noe tungfordøyelig eller noe irriterende materiale den har funnet ute, for eksempel gress eller annet plantemateriale. Enkelte hunder har en meget ømfintlig mage og tarm, og kan derfor reagere på den minste forandring i dietten.

Hva skal jeg gjøre når hunden min får diaré?

Det viktigste er å ta bort tørrforet og la magen få ro til å reparere seg selv første døgnet. Gi kun lunken kraft av kylling eller fisk. Tynn, avsilt havresuppe kokt på vann fungerer også meget godt. Dersom det hele roer seg ned, er godt kokt kylling og ris det beste diettforet å begynne med. Alternativt kan du stikke innom klinikken og få kjøpt litt diettfor og medisin som vi har god erfaring med.

KLØE

Hvorfor klør hunden min?

Kløe hos hund skyldes som regel enten parasitter eller allergi, evt infeksjoner som følge av allergiske reaksjoner. Du bør derfor som hovedregel bestille deg en time for å finne fram til riktig behandling.

RØYTING

Hvorfor røyter hunden mer eller mindre hele året?

Røyting hos hund er ett mildt symptom på irritasjon i huden, og som i neste omgang kan medføre kløe. Mange pelsrike hunder røyter mer eller mindre hele året dersom de ligger for varmt inne. De trenger også mye umettede fettsyrer i foret, som det lett blir for lite av i magre tørrfortyper. Tilskudd av fiskeolje er et veldokumentert tiltak i slike tilfeller, i tillegg til mange andre positive effekter på kroppen (ledd, immunforsvar, kløe og hud).

Hva skal jeg gjøre når hunden begynner å røyte?

Sjekk fettprosenten på tørrforet, samt hvor mye som er umettet fett. En hund med mye pels trenger minimum 15 % fett i foret. Ellers er det viktig at hunden ikke ligger for varmt inne, som f.eks på varme gulv eller inntil varmekilder. Du får kjøpt både fiskeolje og tørrfor med mye fett og umettet fett på klinikken vår!

LØPETID

Hvor lenge varer løpetiden?

Fra tispa begynner å blø, varer løpetiden ca 10-14 dager. Det er imidlertid store individuelle variasjoner, men skjematisk regner vi at tispa blør i ca en uke før den er parringsvillig i en liten uke etter avsluttet blødning med en topp 3-5 dager etter
avsluttet blødning.

Når er det fare for ukontrollert parring?

Det er i perioden fra tispa slutter å blø og ca en uke framover at hunden må holdes under full kontroll ute.

Hva skal jeg gjøre hvis tispa parer seg?

Dersom du ikke ønsker at tispa skal bli drektig, anbefaler vi at du stikker innom klinikken 25-30 dager etter parring for ultralydundersøkelse av livmora. Hunden er i de fleste tilfelle ikke drektig, slik at det ikke er nødvendig å gjøre noe mer.
Dersom hunden skulle vise seg å være drektig, og dette ikke er ønskelig, kan vi gi ei abortsprøyte. Den gis i to omganger med 24 timers mellomrom.

Hvordan skal jeg gå fram for å finne korrekt tidspunkt for parring?

Her har en tre holdepunkter:

 • Tispa. Det er når blødningen fra kjønnsåpningen begynner å avta at tispa begynner å bli parringsvillig. Dersom en stryker fingrene langs med kjønnsåpningen, vil ei parringsvillig tispe ofte legge halen til side. Dersom en har en bestemt hannhund en har tenkt å la tispa pare seg med, er det fornuftig at de har fått hilse på hverandre noen ganger før parring finner sted. Dette gjør at tispa er mindre stresset når hannhunden nærmer seg.
 • Skjedeutstryk. Ved å skrape forsiktig i skjeden og mikroskopere cellene fra skjeden på tispa, kan en øvet veterinær gi gode råd om parringstidspunkt.
 • Blodprøve. En progesteronanalyse utført på Sentrallaboratoriet ved NVH, er den mest nøyaktige metoden og utføres nå alle hverdager. Tar du blodprøve en dag, får vi svaret på e-post neste dag. Svaret sammenholdt med et skjedeutstryk og opplysninger om blødningens varighet og opphør, gir oss gode holdepunkt for å gi råd om det beste parringstidspunktet.

PREVENSJON

Hva kan jeg gjøre for å unngå løpetid på tispa mi?

Her har du to valg. Du kan enten gi tispa prevensjonssprøyter (P-sprøyter) med
regelmessige mellomrom, eller du kan få tispa kastrert. Det siste er strengt tatt ikke
tillatt uten at medisinske eller store bruksmessige indikasjoner foreligger. Snakk med
oss dersom du er tvil om hva som er best for deg og hunden din. Normalt anbefaler vi
P-sprøyter, ettersom dette innebærer et mye mindre inngrep for hunden.

Er det bivirkninger med P-sprøyte?

Før var dette et problem, ettersom vi injiserte et hormon som virket på tispas kjønnsorganer. Nå bruker vi et medikament som virker på hypofysen, og som demper dens stimulerende virkning på kjønnsorganene. Tispa kan således bli litt roligere, slik at den er mer disponert for overvekt. Dette er normalt ikke noe problem så sant eier har fokus på tispas vekt. Ellers kan enkelte tisper utvikle redsel for P-sprøyta. Dersom denne blir for stor, kan kastrasjon i mange tilfelle være det beste.

Hvor ofte må tispa ha sprøyte?

Etter to innledende sprøyter skal tispa ha ny sprøyte hver 5. måned. Eier får SMS-varsel i forkant av hver injeksjon.

Hva er best for hunden for å unngå løpetid?

Så sant hunden ikke blir redd for sprøytene, og den ikke er disponert for overvekt, anbefaler vi P-sprøyter.

FØDSEL

Når vet jeg at fødselen er i gang?

Her har vi tre holdepunkter:

 • Temperaturen målt i endetarmen har vært lavere enn normalt i 1-2 dager, og er steget til normalt nivå.
 • Tispa har pressveer
 • Fostervannet har gått

Når vet jeg at noe er galt?

Generelt bør du ringe oss dersom du er i tvil om alt forløper normalt. Å vite om noe er unormalt er ofte et vurderingsspørsmål der en sammenholder mange fakta.

Følgende holdepunkter er nyttige:

 • Dersom tispa har hatt et kraftig temperaturfall for mer enn 12-36t siden og temperaturen nå ligger på et normalt nivå, bør tispa tas inn til undersøkelse og evt. behandling.
 • Hvis tispa har hatt svake og uregelmessige veer i 2-3 (maks 4) timer, bør hun tas inn til undersøkelse.
 • Dersom det er mer enn 3 timer siden fostervannet gikk uten at noe foster er kommet til syne.
 • Dersom tispa har sterke, regelmessige og tette veer utover 20-30 minutter, må man ta tispa til undersøkelse straks!
 • Hvis det er gått mer enn 4-5 timer siden siste valpen er kommet, og en har mistanke om/vet at det er flere igjen, bør man ta tispa inn til undersøkelse (inspeksjon fødselsvei/ røntgen buk og bekken).

Når vet jeg at fødselen er over?

Dette kan være vanskelig å avgjøre dersom en ikke har røntgenfotografert buken før fødselen for å telle foster. Men hvis det er kommet en etterbyrd etter siste valpen, tispa slutter å ha veer og begynner å slikke/die valpene er fødselen normalt over. Så sant det ikke er snakk om et stort valpekull, er fødselen over etter 12 timer.

OPPKAST

Er oppkast farlig?

Ett enkelt oppkast eller to er ganske vanlig på hund, og skyldes som regel at hunden har spist noe tungfordøyelig eller irriterende som magen ikke er vant til å fordøye. Dersom hunden fortsetter å kaste opp på tom mage flere ganger utover 4-5 timer, bør du kontakte oss.

Hva bør jeg gjøre dersom hunden min kaster opp?

Det viktigste er å la magen få hvile. Dette betyr sult i et halvt døgn, gi kun lunkent vann eller for eksempel tynn avsilt havresuppe kokt på vann ofte og litt om gangen. Dersom det hele roer seg ned, fortsetter du med godt kokt kylling og ris i 1-2 dager før du begynner med vanlig foring igjen.

Når bør jeg kontakte veterinær?

Dersom hunden begynner å bli slapp, fortsetter å kaste opp på tom mage flere ganger utover 4-5 timer, foret kommer opp igjen etter ½ døgn sult eller hunden kaster opp av og til utover 3 dager, bør du kontakte oss.