Spørsmål om katt

P-PILLER

Når kan katten få P-piller etter at den har fått kattunger?
Dersom katten ikke skal ha flere kull, bør du begynne allerede en uke etter fødsel med å gi katten en tablett ukentlig frem til den blir kastrert.

Er P-piller skadelig?

All bruk av P-piller ser ut til å øke risikoen for sukkersyke, overvekt, abort og misdannelser på fostrene, svulster og cyster i jurvevet. Så lenge du ikke bruker P-piller utover 2-3 år, ser det ut til at risikoen for bivirkninger ikke øker vesentlig.

Hvor gammel må katten være før den begynner å få P-piller?

Man bør begynne med P-piller ved 5 måneders alder ettersom katten da nærmer seg kjønnsmodning. Et godt alternativ er ei prevensjonssprøyte (P-sprøyte) som vi gir ved 5 måneders alder, og som virker fram til katten blir kastrert (ca 8 måneders alder).

KASTRASJON HANNKATT

Hvor gammel bør katten være før den blir kastrert?
Her er meningene delte. Tradisjonelt har vi anbefalt å vente til avsluttet kjønnsmodning med å kastrere katten fordi dette gir en mer naturlig avslutning av veksten på katten. Nederste grense er derfor satt til ca. 6 mnd., ideelt når den er 7- 8 måneder.

Hvorfor bør jeg kastrere hannkatten?

Det er mange grunner til dette, først og fremst at manglende kastrering av katter i tettbygde strøk vil gi en ukontrollert vekst i kattebestanden. Ellers vil ukastrerte katter slåss mye mer og dermed pådra seg hyppigere bittskader, de urinmarkerer
med sterk lukt, og de er mindre stedbundne enn en kastrert katt.

Hvilket for bør gis til kastrerte katter?

Etter kastrering viser erfaring at katten blir mer utsatt for urinveisstein dersom den står på et ordinært butikkfor. Vi anbefaler derfor å sette katten på et spesialfor du får kjøpt på klinikken. Dette er ikke dyrere i bruk, og forebygger andre helseproblem og gir bedre pels på grunn av høyt innhold av umettede fettsyrer.

Hvordan går jeg fram for å få katten kastrert?

Dersom katten er gammel eller stor nok, er det enkleste å levere katten på klinikken om morgenen mellom kl 08-10. Etter operasjonen kan du hente katten til avtalt tid, evt etter arbeidstid mellom kl 16-18 samme dag. For tiden gjelder dette dagene tirsdag, onsdag og torsdag. Hvis dette ikke passer, kan du kontakte oss på tlf for annen avtale.

KASTRASJON HUNNKATT

Hvor gammel bør hunnkatten være før den blir kastrert?

Vi ser helst at hunnkatten er blitt minimum 6 måneder før inngrepet gjøres. Årsaken til dette er at selve inngrepet er enklere og billigere å utføre, i tillegg til at anestesien er sikrere. Et problem er likevel at mange hunnkatter kan bli drektige allerede fra 5mnd alder. Den enkleste løsningen på dette er å gi katten ei prevensjonssprøyte (P-sprøyte) ved 5 måneders alder. Alternativt kan man gi P-piller ukentlig fra 5 måneders alder.

Hvorfor bør jeg kastrere hunnkatten fremfor å gi den P-piller?

Først og fremst fordi hverdagen blir enklere for både deg og katten. Like viktig er at du unngår alle bivirkningene som er forbundet med P-pillebruk (abort, misdannelser, infeksjoner ved uregelmessig medisinering, cyster og svulster i jurvevet). På sikt er det også billigere!

Er det mye styr/problemer etter kastrasjon av hunnkatt?

Svaret er nei! Huden blir sydd med oppløselig tråd og såret krever ikke noe stell. Det eneste du skal gjøre, er å sørge for at katten tar det med ro første uken, og er mest mulig hjemme. I tillegg skal såret inspiseres daglig første uka. Du skal da se etter om det blør fra såret, om det er oppstått hevelser eller om det har åpnet seg opp. Med den metoden vi bruker for tiden, er risikoen for komplikasjoner meget liten.

FØDSEL

Hvor lenge varer en normal fødsel hos katt?

En fødsel hos katt varer normalt 2-6 timer. Det kan imidlertid skje at katten tar en pause i fødselen på 12-24 timer, der den oppfører seg som om fødselen er over.

Ta kontakt med dyrlege dersom ett av følgende forhold foreligger:

  • Det kommer mørkebrun utflod fra kjønnsåpningen uten at det kommer noen kattunge.
  • Fostervannet har gått for over 3 timer siden uten at det er kommet noe foster.
  • Katten har hatt svake uregelmessige veer i over 3 timer uten at noe skjer.
  • Katten har hatt sterke veer i over ½ time uten at noe foster er kommet til syne.

INNVOLLSORM

Hvor ofte bør jeg behandle katten min mot innvollsorm?

Dersom katten er mye ute og fanger mus/rotter får den lett i seg bendelorm. Slike katter bør som hovedregel behandles 2 ganger i året. Også katter som er mye i kontakt med andre katter, spesielt villkatter, bør behandles 2 ganger i året. Dersom det ikke feiler katten din noe, og du lurer på om den bør gis en ormekur, anbefales det nå at du tar med en avføringsprøve til veterinær i forbindelse med den årlige helsekontrollen.

Må jeg ha resept for få kjøpt medisin mot innvollsorm på apoteket?

Du trenger resept. Stikk innom eller ta en telefon!

Er innvollsorm fra katten farlig for mennesker?

Innvollsorm fra katten er normalt ikke farlige for mennesker. Unntaket er syke og svekkede personer, samt barn under 2 år (slikker seg mye på fingrene)

VAKSINASJON

Er det nødvendig å vaksinere katten min?

Vi anbefaler årlig vaksinering av katten din. Spesielt i områder hvor det ferdes mye katter vil smittepresset være stort, og nytten av vaksinering er betydelig. Ved å vaksinere katten sin er man med på å redusere det totale smittepresset i miljøet, noe som vil være alle katter (og katteeiere) til gode. Det er for øvrig krav om vaksinasjon dersom du skal delta på utstilling eller sette katten på pensjonat.

DIARÉ

Hvorfor har katten min løs avføring hele tiden?

Den vanligste årsaken til at katten har løs mage, er at foret inneholder irriterende eller tungfordøyelige næringsstoffer

Hva bør jeg gjøre for å behandle diaréen?

Det viktigste er å fjerne årsaken og å la magen få hvile. Dette innebærer at du tar vekk tørrforet i 3-4 dager, og sulter katten første døgnet. Gi kun lunken kraft av kylling eller kjøtt. Ta katten inn til kontroll neste dag for videre råd . Vi har nå fått meget effektive medisiner og gode diettfor som magen tåler godt.